fbpx

en

NOVINKY

Unikátní produkty nově dostupné v ČR a na Slovensku. Zkušenosti a případy z praxe.

Omega mastné kyseliny a jejich význam pro zdraví zvířat

Omega 3 a omega 6 se označují jako esenciální mastné kyseliny, protože jsou to látky, které si organismus nedokáže sám vyrobit, musí být přijímány potravou.  To vyzdvihuje jejich význam ve výživě zvířat 

 

Omega-3 polynenasycené mastné kyseliny (ω-3)

  • kyselina alfa linolenová (ALA)
  • kyselina eikosapentaenová (EPA)
  • kyselina dokosahexaenová (DHA)

Omega-6 polynenasycené  mastné kyseliny (ω-6)

  • kyselina linolová (LA)
  • kyselina gamma-linoleová (GLA).
  • kyselina arachidonová (AA) – je esenciální MK pouze pro kočkovité. Jejich metabolismus nemá dostatek enzymu (delta-6-desaturázy), který je nezbytný pro přeměnu AA z kyseliny linolové.

Zdroje nenasycených mastných kyselin

LA a ALA jsou obsaženy v rostlinných olejích, zejména v kukuřičném, sójovém, řepkovém a lněném.  AA se vyskytuje v živočišném tuku. EPA a DHA se nachází v mořských tučných rybách (losos, sleď, makrela), v mořských řasách a v krilu (malí mořští korýši).

 

Vliv nenasycených mastných kyselin na organismus

Dlouhodobý nedostatek esenciálních mastných kyselin se projevuje zejména snížením tělesné výkonosti, poruchami reprodukce a poruchami imunitního systému. Rovněž také nevyvážený příjem v podobě nadměrného přijímání omega-6 může mít za následek rozvoj chronických zánětů, protože jsou prekurzory zánětlivých látek. Naopak omega-3 tvoří prekurzory pro tlumení zánětu. Proto je nezbytné, aby ve stravě omega-3 a omega-6  byly ve správném poměru, protože metabolické dráhy kyseliny linolové ((ω-6)) a alfa linolenové (ω-3) jsou společné a „soutěží“ o stejný enzym, jehož množství je limitované. Běžně udávaný správný poměr (ω-3) : (ω-6) je 1 : 7 pro zdravé jedince.  U zvířat s určitými projevy onemocnění může být tento poměr ještě nižší. Vyšší příjem omega-3 je doporučován jako podpůrná nutriční terapie při chronických zánětech kloubů (osteoartritida), chronických zánětů kůže, dýchacího aparátu či zánětu střev.

 

Omega – 3 – opravdu tak důležité?

Preventivní podávání omega -3 bývá doporučováno u kojících fen a štěňat. Zde sehrává velmi důležitou roli kyselina dokosahexaenová (DHA), která může být částečně přeměněna i z kyseliny alfa linolenové (ALA). DHA je součástí fosfolipidů buněčných membrán v mozku, a proto zlepšuje učení a trénovatelnost štěňat.  DHA je také u štěňat nutná pro správnou funkci sítnice oka.

Kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA) jsou dále prospěšné ve stravě při výskytu některých onemocnění kůže, ledvin, trávicího traktu jakož i rakoviny, artritidy a hyperlipidémie  (tj. zvýšený obsah tuků v plazmě).

ALA, EPA, DHA  (ω-3) mohou mít vliv na potlačení rozvoje kožních onemocnění v podobě atopických ekzémů, chronických zánětů kůže, zhoršené kvality srsti spojené s nefyziologickým línáním, šupinatěním kůže a svěděním.

V onemocněních pohybového aparátu má omega-3 výrazný efekt díky působení protizánětlivých mediátorů, jejichž účinkem dochází ke snížení bolestivosti chronicky nemocných kloubů. Díky tomu může pak dojít ke snižování dávek nesteroidních antiflogistik, které mají taktéž za úkol snížení bolestivosti a mírnění zánětu, ale jejich užívání může mít negativní vliv na ledviny a trávicí systém.

Vědecké studie prokázaly pozitivní vliv omega-3 na prodloužení života psů a koček při chronickém selhávání ledvin, protože jejich vlivem dochází ke snížení zánětu, snížení systémového arteriálního tlaku, změně koncentrace plazmatických lipidů a zlepšení renálních funkcí. Při tomto onemocnění je třeba opatrnosti s podáváním  omega 6.  Bartges (2010) doporučuje při chronickém selhávání ledvin optimální poměr (ω-3) : (ω-6) – 1 : 3-5.

Při onemocnění kardiovaskulárního systému  omega-3 pozitivně působí na zlepšení prokrvení buněk srdečního svalu a byly prokázány i antiarytmické účinky. Je-li přítomna srdeční kachexie (vyhublost), může zvyšování podílu omega-3 v potravě příznivě ovlivňovat energetickou hodnotu stravy i její chutnost.

U stárnoucích psů jsou vyzdvihovány pozitivní účinky (ω-3), zejména DHA, na rozpoznávací funkce mozku, protože u stárnoucích psů může docházet velmi často k degenerativním onemocněním mozku a rozvoji tzv. kognitivní dysfunkce, ve zkratce označované CCD (Cognitive Canine Dysfunction). Užívání potravinových doplňků s obsahem DHA, tak může zmírnit stárnutí mozku.

 

Závěrem

Dodáváním esenciálních mastných kyselin sehrává důležitou roli ve zdraví zvířat a má svoji úlohu i v klinické výživě, při některých onemocnění.

Před zahájením podávání přípravků s omega-3 mastnými kyselinami, při výskytu výše uvedených nemocí však doporučujeme, abyste se poradili s veterinárním lékařem.

 

 

Autor: MVDr. Radka Kabrhelová

zdroje:

 

Vetys s.r.o.

Damníkov 64 
Damníkov, 561 23 
Česká republika 

IČO: 050 34 299
DIČ: CZ 050 34 299



  • +420 605 373 957
  • info@vetys.cz
  • VetysCZ